Publisert 03.05.13 – 11:37, endret 03.05.13 – 11:37 (VG NETT)
Av Ole Kristian Strøm

(VG Nett) Norges sjakkforbund har sendt et klagebrev om prosessen som foreløpig har brakt Magnus Carlsens VM-kamp til India.

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) har skrevet kontrakt med indierne om at tittelmatchen skal gå i Visnawathan Anands hjemby Chennai. Det liker ikke Magnus Carlsen, som mener at den går på nøytral grunn.

– Vi har ikke noe imot Chennai, men det bør være en fri budrunde, sier Jøran Aulin-Jansson, president i Norges sjakkforbund.

Det er han som har undertegnet brevet, som er titulert til president Kirsan Ilyumzhinov og resten av styret i FIDE.

«Vi oppfordrer FIDE til sette i gang en prosess som gjør det mulig for andre interesserte å by på arrangementet. Videre må FIDE vurdere alle bud før de tar en endelig avgjørelse», heter det i brevet.

Norges sjakkforbund mener at reglene ikke gir FIDE rett til å gi Chennai arrangementet, uten at det har vært noen åpen prosess.

– Norge gjorde et stort arbeide for å få retten til å arrangere sjakk-OL. Jeg ser ikke at en VM-kamp skal være unntatt fra den samme prosessen, sier Jøran Aulin-Jansson.

– Hva håper dere å oppnå?

– Dette brevet blir nok ganske raskt kjent over hele sjakkverden, og vi håper at det vil påvirke FIDE til å innse at prosessen ikke har vært formålstjenelig.

Magnus Carlsen selv og hans manager Espen Agdestein uttalt at han ikke gir opp å få flyttet VM-kampen til et annet sted.

– Bør en VM-kamp være på nøytral grunn?

– Det kan være en fordel for begge parter, men det er samtidig ikke det viktigste. Det viktige er at flere får anledning til å legge inn bud, sier sjakkpresidenten.

– Hvor aktuelt er en VM-kamp i Norge?

– Ikke veldig realistisk. Vi er positive hvis noen i Norge ønsker å arrangere matchen, men det er ikke noe sjakkforbundet kommer til å «koste på» for. I første omgang er vi opptatt av at FIDE åpner for bud.

– Tror du det er noe skittent spill bak kontrakten med Chennai?

– Nei! Og det er det prinsipielle vi er opptatt av.

Magnus Carlsen ble klar for tittelkampen takket være sin seier i kandidatturneringen i London. 

Source:  http://www.vg.no

Chess Daily News from Susan Polgar
Tags: , , , ,