GM Agdestein’s column in the largest newspaper in Norway

VG mandag 15.11.2010
Til Redprod
Fra Simen Agdestein

Jeg er inhabil, siden det er meg som er trener der, men sjakklinjen på Norges Toppidrettsgymnas er et fantastisk tilbud for sjakkspillere i gymnasalder. Men vi har savnet noe i etterkant. Kanskje kan Texas Tech og Susan Polgars sjakkuniversitet i Lubbock, Texas, være et alternativ?

Etter snaue to ukers inspeksjon har jeg fått oversikt over tilbudet. Det er ikke så mye sjakkundervisning. Polgar, den eldste av de berømte søstrene og tidligere kvinneverdensmester, har bare en økt i uken med sjakkelevene samt en time privatundervisning per elev omtrent.

Men den sportslige verdien kan likevel være god. Det er nå tre stormestere der og ca 16 spillerer fra 1600-2000 i rating omtrent. Målet er å få seks toppspillere for å dekke et lag til det amerikanske collegemesterskapet. Disse bor sammen og bare i det han man faktisk et bra grunnlag. Miljø er alltid gull, og det får man servert her.

Men hovedpoenget med å gå her er nok bare å få seg en utdannelse. De beste spillerne vil få alt dekket, men alle sjakkspillere vil få noe i stipend. Sammen med ordning fra Lånekassen og mulighet til andre typer stipend, kan også de øvrige få dekket inn omtrent hele skoleavgiften på 20 tusen dollar.

I hvert fall syntes elevene på sjakklinjen, som også var med på turen, at tilbudet var fristende.

Vi spilte litt sjakk på turen også. Her ser vi Erlend Mikalsen (16) få inn en fin mattkombinasjon.

27.Tc4 27.The1 gir overlegen stilling, men Erlend satser på en felle. 27…Sde5 28.Txd4 Sxd3?? 28…Txd4 29.Dxd4 Sxd3 30.Dxd3 Lxc5 er faktisk fint for svart. 29.Dxa7+ 1–0 Det er matt etter 29…Kxa7 30.Ta4.

Posted by Picasa
Chess Daily News from Susan Polgar
Tags: , ,