Rough translation: The International Chess Federation FIDE recently sent Carlsen a letter stating that he will be involved in a pilot project with doping tests.
 

I think it’s not so much point of drug testing in chess, I must admit. However, if I must, I must, said Carlsen, who is about to break the “world rating record” set Garry Kasparov in the world rankings.
 

The reason is that FIDE would like to be considered as an Olympic sport by the IOC in the future, and anti-doping program is a prerequisite.

Sjakk-Carlsen skal dopingtestes
Den norske stjernen til VG Nett: – Ikke mye vits
Publisert 05.11.12 – 11:47, endret 05.11.12 – 13:10 (VG NETT)

Det internasjonale sjakkforbundet FIDE har nylig sendt Carlsen et brev med melding om at han skal være med i et prøveprosjekt med dopingtester i sjakksporten.

– Jeg synes det ikke er så mye vits med dopingprøver i sjakk, det må jeg innrømme. Men må jeg, så må jeg, sier Carlsen, som er i ferd med å slå «verdensrekorden» til Garry Kasparov på verdensrankingen.

Bakgrunnen er at FIDE ønsker å bli vurdert som en olympisk idrett av IOC i fremtiden, og da er et antidopingprogram en forutsetning.

Når Carlsen møter VG Nett til et intervju på VG-bygget, svarer han følgende på spørsmål om dopingbruk er noe han selv har vurdert for å prestere ved sjakkbordet:

– For meg er det utenkelig å gjøre noe sånt, sier han.

Uklart regime

Uten at det fremkommer om han må levere urin- eller blodprøver, i eller utenfor konkurranse, synes Carlsen det er vanskelig å si for mye om tiltaket. Han tenker seg lenge om og kikker på manager Espen Agdestein når han svarer på spørsmål om temaet, før han presiserer at dette ikke er noen stor sak for ham.

– Hvis jeg må melde fra hvor jeg er hele tiden, må jeg tenke meg mer om. Jeg vil kunne venne meg til det, men det virker ganske unødvendig, sier Carlsen.

– Men tror du ikke det er en mulighet til å prestere bedre ved å ta for eksempel oppkvikkende piller?

– Ja, man kunne sannsynligvis det. Men for å prestere bra så holder det å få i seg næring i løpet av partiene. Jeg trenger i alle fall ikke noe hokus pokus for å prestere.

– Hvis det ikke er tester, hvorfor skal ikke sjakkspillere dope seg?

– For det første så stoler jeg på motstanderne mine. I tillegg er det så utrolig ødeleggende for folk å bli tatt. Det kan jo hende folk gjør det. Men jeg tror at jeg slår dem likevel, sier Carlsen, som mener juks med dataprogrammer på smarttelefoner er et større potensielt problem i sjakk enn tradisjonell doping.

I de store turneringene hvor nordmannen deltar er det imidlertid nærmest umulig å jukse på denne måten ettersom mange tilskuere og dommere følger alle partiene til envher tid.

Sjakksporten har imidlertid hatt én dopingskandale. I 2008 nektet stormester Vassily Ivanchuk å avlegge prøve etter et tapt parti, men ble trodd av FIDE på at han ikke forstod at han måtte avlegge testen.

– Det var uheldig at de tok ham akkurat da han hadde tapt Ukrainas medalje i siste runde, selv om han selvsagt skulle vært profesjonell nok til å håndtere det, kommenterer Carlsen.

Source: http://www.vg.no

Chess Daily News from Susan Polgar
Tags: , , , ,