MI A KÖZÖS A POLGÁR NÕVÉREKBEN?

Mind a három Polgár-lány kétszeres olimpiai bajnok. Mádl Ildikóval csapatot alkotva 1988-ban Szalonikiben és 1990-ben Újvidéken is megtörték a szovjet sakkozó nõk hegemóniáját. Mind a három Polgár-lány kétgyermekes anya. Érdekes megjegyezni, hogy a 6 gyermekükbõl az elsõ 5 fiú, és csak Judit második gyermeke leány. A világ minden táján tartanak bemutatókat és adnak interjúkat, ahol büszkén vallanak magyarságukról, budapesti gyermekéveikrõl. Igaznak tûnik a mondás: „A Polgár-lányok felérnek három külügyminiszterrel!”

Polgár Zsuzsa

A magyar sakkozás egyetlen felnõtt világbajnoka. Négyszer játszott sakkolimpián, ahol (egyéni érmein kívül) csapatainak két aranyérmet és egy ezüstérmet szerzett Magyarországnak, majd 2004-ben, Calviában a sakktörténelemben elõször dobogós amerikai csapatot segítette ezüstéremhez! A Texas Tech Egyetem

díszdoktora, az egyetem sakk tanszékének vezetõje. Több mint 10 éve New Yorkban él. Az amerikai sakkozás mára talán legismertebb és legelismertebb alakja, emellett a magyar sakkozás és Magyarország hûséges képviselõje.

Polgár Zsófia

Igazi mûvészlélek! Gyönyörû támadójátszmái és taktikai megoldásai legszebb gyõzelmeit halhatatlanná teszik. 1989-ben Rómában minden idõk egyik legértékesebb teljesítményét nyújtva 2928-as performanszot ért el. Ezen a versenyen 9-bõl 8,5 pontot szerzett, a torna egy szakaszában, zsinórban három szovjet nagymestert gyõzött le. A közelmúltig családjával Izraelben élt, ahol korábban a Kaszparov Sakkakadémiát vezette. Mintegy egy éve a férje munkája miatt Kanadába költöztek. Manapság ritkábban játszik, „civil” végzettsége belsõépítész.

Polgár Judit

Minden idõk legerõsebb nõi sakkozója. Abszolút világrekord, hogy immár huszonnyolcadszor vezeti a nõi világranglistát! (Kaszparov a saját kategóriájában csak 23-ig jutott). A világ legjelentõsebb férfi versenyeinek legkedveltebb résztvevõje, melyet nem csak azzal érdemelt ki, hogy a férfi világranglista elsõ 10 játékosa közé

küzdötte magát, hanem bátor, megalkuvás nélküli sakkstílusával is rengeteg barátot szerzett. Fiatal kora ellenére élõ sakklegenda! Tavaly hozzá hasonló sakklegendákkal, Kaszparovval és Karpovval együtt ünnepelhette Korcsnoj és a Swiss Bank születésnapját. Judit egymaga a világ sportjának külön kategóriája, szerte a világban a legismertebb magyar hölgy. Példa arra, hogy a nõk az élet minden területén felvehetik a versenyt a férfiakkal. A férfiak döntõ többségének azonban jobb, ha a sakktáblán nem versenyez Judittal! Budapesten él, a 2002-es sakkolimpiai ezüstérmes férficsapatunk „hõse”, az Aquaprofit sakkcsapatának tagja!

http://www.aquaprofit.com/sakknap/

(Image found on Regyep János facebook page)

Chess Daily News from Susan Polgar
Tags: , , , ,